Плехов Алексей (блог)

Що взяти в дорогу — праску чи ручний відпарювач

Зазвичай під час подорожі, відрядження проблем із прасуванням одягу не має. Потрібну техніку можна знайти як у готелі, так і в орендованій квартирі. Але дехто, збираючись у дорогу, перестраховується та кладе до валізи праску або відпарювач. Вони легкі, не займають багато місця, адже створені саме для можливості перевозити їх у багажі. Пропонуємо розглянути п’ять параметрів, які допоможуть зрозуміти, яке з рішень найбільше підходить для поїздок у вашому випадку. Image

Безпека

За цим критерієм виграє праска. Щоби запобігти опікам, достатньо не торкатися розігрітої підошви. Щодо використання відпарювача, обпектися ним можна в таких випадках:

  1. утримуючи річ у руці без терморукавиці;
  2. нахиливши прилад під час прасування неправильно;
  3. невчасно доливаючи воду;
  4. залишивши девайс без нагляду.

Сумісність із тканинами

Праска має регулятор температури, яка встановлюється вручну. Це дає змогу прасувати як тонкі, так і щільні матеріали. Єдине, із чим виникають проблеми, — об’ємні нашивки, ґудзики, блискавки, паєтки. Відпарювач також здатен впоратися з будь-якими типами тканин. До того ж фурнітура та прикраси для нього не стають на заваді. Вони не оплавляються, потрапляючи під струмінь гарячого повітря. Під час оброблення текстилю гарячою парою девайс:

  1. делікатно впливає на волокна;
  2. не залишає блискучих слідів на одязі;
  3. видаляє запахи, плями;
  4. легко справляється навіть із речами складного крою.

Маючи з собою відпарювач, можна продезінфікувати постільну білизну в орендованій квартирі або готелі.

Особливості використання

Обидва різновиди приладів мають переваги та недоліки.

Праска

Перед початком роботи прилад достатньо включити в розетку. Він швидко нагрівається та вирівнює тканини. Це важливо, адже навіщо марнувати час на господарські справи на відпочинку? Мінус використання праски в тому, що процес потребує застосування спеціальної дошки, столу або іншої твердої поверхні й рушника або покривала без рельєфу. Інакше вийде прасувати тільки приладом, який підтримує режим відпарювання.

Відпарювач

Речі, які потрібно розгладити, можна повісити на вішалку, спинку стільця, розкласти на ліжку. Процес триває довше, а після його закінчення одяг має відвисітися, просохнути, адже волокна тканин зволожилися парою. Техніка не може функціонувати без води. Але вона більш мобільна й максимально дбайливо доглядає за одягом.

Вартість

Асортимент сучасної портативної техніки достатній, аби кожен міг вибрати прилад на свій бюджет. Нижній рівень цін на відпарювачі й дорожні праски приблизно однаковий. Але чим нижча вартість приладу, тим менша його потужність. Такі пристрої можуть впоратися не з усіма типами тканин, прасування ними займає більше часу. Враховуйте це, вибираючи техніку для подорожей.