Плехов Алексей (блог)

Як правильно зробити обшивку всередині лазні

Сьогодні ми розповімо про те, як правильно обшити лазню дерев’яною вагонкою зсередини. Ми вже неодноразово радили, як правильно вибрати якісну вагонку. Найпростішим способом замовити будь-яку деревину для лазні та сауни є замовлення на сайті, де фахівці підберуть оптимальний матеріал, а за необхідністю і власне проведуть всі роботи з будівництва чи внутрішнього ремонту. Отже, оздоблювальні роботи можуть бути виконані декількома способами:

  • Горизонтальне розташування обшивального матеріалу
  • Вертикальне розташування матеріалу.

Багато будівельників стверджують, що якщо обшивку дошками робити вертикально, у цьому випадку вода стікатиме вільно вниз, а якщо горизонтально, то вона почне накопичуватися в місцях з’єднань панелей. Завдяки тому, що вода безперешкодно стікає вниз, вагонка не руйнуватиметься під впливом води та прослужить значно довше. Така думка має місце, хоча твердження є дещо спірним. Адже якщо матеріал укласти горизонтально, щоб гребінь розташовувався вгорі, в цьому випадку вода теж не буде накопичуватися.

Тому обшивка лазні вагонкою з липи або іншої якісної листяної деревини може бути виконана і горизонтально, і вертикально. Обшивочні роботи слід проводити, починаючи з кута приміщення і потім поступово пересуватися по периметру кімнати. Якщо необхідно виконати обробку всього приміщення, то спочатку необхідно обшивати стелю і після переходити до стін. Ті місця, де стеля прилягає до стіни, потрібно закрити плінтусом.

Спочатку укладають першу дошку, вона буде стартовою. Пам’ятайте, що навіть зовсім незначне відхилення від рівня буде дуже помітно, коли обшивка буде готова. Це сильно зіпсує її зовнішній вигляд. Покладені планки потрібно весь час вирівнювати, для цього застосовують будівельний рівень. Для вирівнювання вертикальних панелей використовують виска.

Фіксація вагонки здійснюється за допомогою шурупів або цвяхів, але найкраще для цього використовувати кляймери. Справа в тому, що під час забивання цвяхів або вкручування шурупів існує ризик того, що дошка може лопнути, тоді як кляймери розташовують в пази і потім їх прикручують до встановленої решітці.

Після того, як перша дошка буде поставлена, встановлюють другу, і так продовжується доти, доки не буде обшита вся стіна або інші поверхні. Кріплення планок між собою здійснюється легко та швидко завдяки спеціальній замковій системі.