Плехов Алексей (блог)

Прописка. Де взяти?

Де можна взяти прописку? Таке питання виникає у багатьох громадян і гостей нашої держави, які постійно чи тимчасово проживають в Україні. Виникає воно з того приводу, що реєстрація вимагається при здійсненні майже всіх правочинів в Україні. А вимагається вона, бо за законом кожен хто проживає в Україні має зареєструвати своє місце проживання. Загальновідомо, що своє власне житло має далеко не кожен проживаючий в Україні, тому таким особам необхідно шукати згоди на прописку від інших людей, які володіють житлом. Звичайно, бувають ситуації коли прописка потрібна не тільки через відсутність свого житла, тому отримання прописки через згоду досить нерідке явище.

Що таке прописка з точки зору закону

Місце реєстрації на даний час це не фактичне місце проживання чи перебування і не штамп в паспорті, це лише офіційне повідомлення державі про свою офіційну адресу. Така адреса вноситься в спеціальний електронний реєстр територіальної громади. Але, щоб адресу внести потрібно надати необхідні документи і підтвердити право реєстрації. Підтверджується таке право правовстановлюючими документами на житло.

Де шукати згоду власника?

Де можна прописатися, якщо немає житла? Багато хто шукає згоду на прописку серед друзів, знайомих чи родичів. Але той хто скористався такою згодою знає наскільки це проблематично. По-перше, це постійне навантаження на комунальні послуги, по-друге, на адресу прописки приходять різноманітні повідомлення, листи, а деякі органи можуть навіть фізично прийти по офіційно зареєстрованій адресі. Звичайно, власникам житла це не подобається та й самому прописаному це досить незручно. Зовсім інша справа — отримати прописку як послугу. Така послуга фактично є орендою місця реєстрації на певний строк. Компанія, яка надає так послугу дає згоду на прописку у власному житлі і бере на себе всі питання, які виникають виходячи з послуги.

Як це виглядає процедурно?

Процедурно послуга прописки може виглядати таким чином:

  • або через електронний портал державних послуг Дія;
  • або через фізичну подачу документів до Центру адміністративних послуг.

У першому випадку всі необхідні документи повинні бути оцифровані, тобто внесені у відповідні електронні реєстри, а згода власника надається у електронному вигляді. У другому випадку документи в оригіналах повинні подаватись до Центрів надання адміністративних послуг по майбутньому місцю реєстрації, а згода власника надається особисто або уповноваженою особою на місці. По факту реєстрації відповідна інформація вноситься до електронного реєстру, а також може видаватись довідка про місце реєстрації.

Що входить у послугу?

Купити прописку може кожен. Це легка і зручна процедура, оскільки повністю супроводжується профільними юристами. Після прописки, в подальшому клієнт отримує ряд послуг, які входять у вартість:

  • отримання листів
  • секретарське обслуговування
  • надання необхідних документів і консультацій
  • комунікація з державними і приватними органами і т.д.

У реаліях коли прописка одночасно і обов’язок і право, отримання реєстрації через її купівлю досить зручний та простий, а головне цілком законний спосіб офіційного повідомлення про свою адресу проживання.