Плехов Алексей (блог)

Загальний аналіз крові

Загальний аналіз крові є одним з найбільш поширених та важливих досліджень, які допомагають швидко оцінити стан здоров’я людини. Він охоплює оцінку понад 15 параметрів та виявлення можливих аномалій, що можуть свідчити про патологічні процеси в організмі.

Регулярне проведення загального аналізу крові рекомендується не тільки для виявлення захворювань, але й з профілактичною метою. Він дозволяє вчасно виявити ранні ознаки хвороби, і ще на етапі доклінічних проявів прийняти необхідні заходи для збереження здоров’я.

У мережі INVIVO ви можете здати загальний аналіз крові у будь-якому пункті забору. Турбуйтесь про здоров’я вчасно та легко разом з нашою мережею сучасних лабораторій.

Що досліджують у загальному аналізі крові

Загальний аналіз крові включає вимірювання таких показників, як рівень гемоглобіну, еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів, кількість різних типів лейкоцитів, швидкість осідання еритроцитів та інші діагностичні параметри. Додатково можуть оцінюватись середні розміри окремих клітин крові, розподіл гемоглобіну в еритроцитах, виявлення незрілих або атипових клітинних форм.

Чому важливо своєчасно здавати загальний аналіз крові?

Важливість ЗАК полягає в його високій діагностичній цінності. Оскільки водночас досліджуються декілька параметрів, аналіз дає змогу лікарю оцінити загальний стан здоров’я пацієнта, виявити можливі відхилення в показниках роботи окремих органів та систем, зафіксувати наявність запалення, та, як результат, вчасно почати лікування. Також загальний аналіз крові може використовуватися для контролю ефективності лікування і відстеження динаміки захворювання.

За яких симптомів необхідно здати аналіз крові?

Навіть за умови повної відсутності скарг рекомендовано щорічно проходити лабораторний чек-ап, у складі якого буде ЗАК. 

Також рекомендовано пройти обстеження при наступних станах:
Симптоми анемії: якщо ви відчуваєте симптоми анемії, такі як постійна втома, слабкість, блідість шкіри, запаморочення, ЗАК допоможе виявити знижений рівень гемоглобіну та еритроцитів.

Порушення в системі згортання крові: якщо ви маєте історію кровотечі або подовження часу згортання крові, ЗАК може включати оцінку таких показників, як тромбоцити та швидкість зсідання еритроцитів, які допоможуть оцінити цю функцію.

Відновлення після лікування: загальний аналіз крові може бути корисним для відстеження динаміки лікування, оцінки його ефективності та виявлення прихованого патологічного процесу.

Як підготуватись до обстеження

Матеріал для дослідження – венозна кров.
Забір матеріалу виконується натщесерце. За 12 годин необхідно виключити вживання алкоголю, нікотину, жирної їжі, ліків. Якщо ви не можете скасувати прийом ліків – повідомте про це співробітнику лабораторного відділення. Для полегшення забору матеріалу можна вжити склянку чистої негазованої води.

Розшифровка результатів

Вказані показники не є діагнозом та вимагають комплексного аналізу з боку лікаря в контексті вашого медичного стану. Будь-які відхилення від нормальних показників будуть відображені у заключенні. Крім того, звертаємо вашу увагу, що для остаточного встановлення діагнозу можуть знадобитися додаткові інструментальні або лабораторні дослідження.

На завершення

Завітайте на ЗАК та інші обстеження до найближчого пункту забору INVIVO. 

Отримати інформацію про доступні аналізи, акційні пропозиції або знайти найближчий до вас пункт забору можна на сайті invivo.ua або за телефоном:
0 800 210 777.

INVIVO. Щодня дбаємо про здоров’я українців!