Плехов Алексей (блог)

Засори каналізації у квартирі: нюанси видалення

Засори у каналізації, прокладеній у квартирі, виникають в основному через недотримання правил експлуатації інженерних систем. Але така проблема призводить до зниження комфорту проживання. Власники квартир через засмічення не можуть користуватися раковинами, туалетом, ванною та душем. Але розуміння особливостей прочищення та профілактики появи пробок у трубопроводах допоможе уникнути подібних наслідків.

Основні причини засмічень

У більш ніж 90% випадків причиною засмічення є недотримання правил експлуатації трубопроводів. Каналізація забивається через:

  • Жирових відкладень. Органічні сполуки потрапляють у труби від посудомийних та пральних машин, при миття посуду та з інших причин. Жир не тільки накопичується на стінках труб, а й сприяє накопиченню інших забруднень типу волосся, ниток та інших. Згодом це призводить до звуження протоки.
  • Механічні засмічення. З’являються внаслідок проникнення у водосток туалетного паперу, вати та інших твердих предметів, що перекривають трубу.

Запобігти появі подібних пробок допомагає профілактичне усунення засорів каналізації у квартирі. Ця процедура передбачає регулярне прочищення трубопроводів хімічними та механічними засобами.

Компанія «Наш Майстер» пропонує послуги з профілактики та видалення засмічень у каналізаціях квартир, детальніше тут https://nash-mayster.lviv.ua/bloh/168-chystka-kanalizatsiinykh-trub-u-lvovi. Ми маємо багаторічний досвід усунення подібних пробок. Для очищення труб спеціалісти застосовують методи, найбільш ефективні у кожному конкретному випадку.

Остання обставина відіграє важливу роль. При видаленні механічних засоров застосовується переважно металевий трос із додатковими насадками. Цей інструмент здатний витягнути або проштовхнути твердий предмет у ширші частини каналізації, тим самим відновивши нормальний відтік води.

Але при жирових засміченнях металевий трос неефективний, тому що не усуває основну причину утворення пробки: органічні відкладення на стінках труб. Для цього застосовуються тепла вода, що подається під високим тиском, та спеціальні хімічні засоби. Даний метод очищення, більш відомий як термохімічний, застосовується лише за наявності відповідного обладнання.

Інші причини засмічення

До можливих причин утворення засорів у квартирній каналізації виділяють:

  • неправильний монтаж труб каналізації;
  • природне старіння труб.

Ці причини складно діагностувати без спеціального обладнання або підготовки. Компанія «Наш Майстер» при оцінці стану каналізації застосовує обладнання з камерою, яка допомагає визначити локалізацію пробки. Завдяки цьому вдається також проаналізувати стан каналізаційних труб та особливості монтажу інженерної мережі. Зокрема, деякі зчленування, які можуть стати причиною засмічення, розташовуються у важкодоступних місцях.

Якщо під час оцінки стану каналізації виявлено одну з цих причин, то очищення системи її необхідно оновити чи змінити конфігурацію.