Плехов Алексей (блог)

Яка температура оптимальна в лазні і як топити парилку?

Лазні бувають різні: римська, турецька, японська, фінська, інфрачервона і т.д. Всі вони відрізняються між собою зовнішнім виглядом та внутрішньою обробкою, але найголовніша відмінність у них – це температура. Все для будь-якої сауни чи бані можна придбати на сайті saunashop.com.ua

Класична лазня має 70% вологості повітря, а температура повітря у ній сягає лише 50-60 градусів. Саме тому така лазня вважається дуже м’якою, на відміну від сауни – вона комфортна навіть для тих, хто не любить сильної спеки. Як досягти ідеальної температури у лазні? Ідеальна рівновага температури та вологості досягається завдяки кам’яниці. Якщо використовувати металеву піч, то такого результату в лазні досягти не вдасться — повітря нагріватиметься дуже швидко, і температура легко перевищить 60 градусів, при цьому вологість повітря буде меншою за 70%. Навіть якщо піч обкласти цеглою – рівновага буде порушена. Також слід звернути увагу на той факт, що сама кам’янка має бути в лазні. Іноді бувають ситуації, коли тільки одна стінка печі прилягає до парилки і це неправильно.

Якщо парилка дуже маленька, то має сенс розмістити в ній невелику піч, дверцята якої виходитимуть до сусідньої кімнати. Таким чином ви вбережете себе від опіків об розжарені дверцята, але зможете досягти бажаної температури та вологості в приміщенні парильні. Однією з важливих складових правильної лазні є густа пара. Його одержують шляхом прожарювання каміння при закритих дверях. Коли захочете збільшити кількість пари і піддати спеку в парильню – акуратно відчиняйте дверцята. Робити це потрібно лише тоді, коли повітря досить гаряче. Якщо ж він буде невеликий температури, то пара вийде важка і в парилці буде важко дихати.

Пара має 2 фази. У першій фазі він досить легкий та сухий, їм легко та приємно дихати. Друга фаза являє собою важку і вологу пару, яка при великій температурі навіть може призвести до опіків дихальних шляхів. Така пара виходить над каструлею під час кипіння води або в неправильно розігрітій парилці. Щоб не допустити у лазні утворення пари у другій фазі, віддайте перевагу закритим моделям кам’янок. У такому разі каміння не пересушуватимуть повітря, навіть нагріваючись до дуже високих температур.

Найкращими на сьогоднішній день моделями є дров’яні кам’янки з кожухом. У деяких колах вони вважаються застарілими, але саме такі моделі дозволяють досягти ідеальної температури та вологості у лазні. Не забувайте про вентиляцію та рух повітря в парилці!

Вентиляція у лазні – ще один важливий момент, який потрібно врахувати. Пар завжди прагне піднятися вгору і для того, щоб його розігнати під час ширяння, роблять спеціалізоване та нехитре пристосування — невелике опахало з нержавіючої сталі. Його обтягують тканиною, бажано лляною, щоб випадково не обпектися. Коли всі будуть у парилці, то даним пристроєм потрібно перегнати пару до дверей, які повинні мати великий поріг і невеликі розміри. Якщо у вас немає опахала, то можна використовувати віники — вони чудово підходять для цієї справи!