Плехов Алексей (блог)

Чому долар падає? Яким курс буде завтра?

Восени 2021-го року ситуація на валютному ринку України виглядає нетипово. Експерти та аналітики очікували зростання долару США відносно гривні. Однак наразі національна валюта не здає позицій, і навіть укріплює їх. При плануванні держбюджету на 2021-й рік було враховано, що курс в останньому кварталі буде коливатися на рівні «28,5-29 грн./дол.». Але фактичні котирування поки що суттєво нижчі.

Основні причини падіння долара

Укріплення національної валюти по відношенню до світової зумовлено низкою факторів. У більшості авторитетних економічних та фінансових видань можна зустріти наступні причини:

  • Зростання експорту. У поточному році зросли об’єми продаж сировини та продукції на зовнішній ринок. Завдяки цьому збільшилась валютний виторг експортерів. Найбільше з України на зовнішній ринок поставлялися чорні метали та зернові культури. При цьому за перше півріччя валовий експорт перевищив імпорт майже на півмільярда доларів.
  • Збільшення числа трудових мігрантів. Аналітичні дані підтверджують, що з-за кордону в Україну громадяни у 2021-му році переводять майже на 20% більше валюти, ніж у 2020-му.
  • Громадяни менше купляють долар. Експортери мають валютний профіцит. Трудові мігранти також направляють до України більше вічнозелених. Ще кілька років тому попит на долар був помітно вище за його пропозицію. Поточна ж ситуація – діаметрально протилежна.

Перелічені фактори цілком відповідають наміченим валютним тенденціям. Проте більшість експертів збігаються в думці, що до кінця поточного року курси валют в банках України по парі «Гривня/Долар США» знову стануть на шлях стабільного зростання.

Ймовірні перспективи

Валютна тема є однією з найбільш обговорюваних у колах фінансистів та економічних аналітиків. Експерти висловлюють різні думки. Проте більшість з них збігаються у тому, що з другої половини листопаду слід очікувати планомірного зростання долара проти гривні. Ймовірний прогнозний курс до кінця 2021-го року – 27,5-28 грн./дол.

Наразі ситуація виглядає наступним чином:

  • Гривня посилює позиції відносно долара протягом останнього півріччя та навіть довше.
  • У жовтні валютна пара досягла історичного мінімуму – 26,1 грн./дол. – за останні роки.
  • Фактичний курс відстає від планового майже на 10%.

Національна валюта укріплює позиції вже достатньо довго. І темпи падіння курсу поступово знижуються. У листопаді намічений переломний момент. І теоретичні прогнози підтверджуються на практиці. Якщо на початку листопада котирування гривні до долара знаходилося близько річного мінімуму, то менше ніж за два тижні воно досягло відмітки «27 грн./дол.».

Однозначно сказати, яким буде курс завтра, складно. А нетиповість ситуації на валютному ринку стримує експертів від чітких прогнозів. Ймовірно, до кінця поточного року пара «Гривня/Долар» досягне відмітки «27,5+ грн./дол.». Тому серед громадян зростає попит на вічнозелені. І якщо ви хочете обмінювати грошові знаки на найбільш вигідних умовах, то рекомендуємо співпрацювати з Банком Кредит Дніпро.